Kosova gjatë vitit 1990 në burimet shqiptare - Lita, Qerim (Instituti i Historisë "Ali Hadri" Kosovë, 2025)
Punimi, ashtu sikurse është titulluar, mbështetet në burimet shqiptare, të cilat ruhen në Arkivin Qendror të Shtetit në Tiranë. Në to, ndër të tjera përshkruhet veprimtaria e Lidhjes Demokratike të Kosovës, si subjekt i parë dhe kryesor politik shqiptar në Kosovë, e cila u formua më 23 dhjetor të vitit 1989, por edhe për subjektet tjera politike dhe shoqatat joqeveritare shqiptare si: Partia Socialdemokrate, Parlamenti i Rinisë Kosovare, Partia Fshatare e Kosovës, Këshilli për Mbrojtjen e të Drejtave dhe të Lirive të Njeriut, Shoqata e Gazetarëve të Pavarur të Kosovës etj. Një rëndësi të veçantë i kushtohet pozitës juridike të Kosovës pas “Kushtetutës së re” të RSF-së së Jugosllavisë, pastaj propagandës serbe për gjoja “shpërnguljen” e serbëve dhe malazezëve nga Kosova etj.