Periodizimi i krijimit dhe i zhvillimit të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës - Xhemajli, Emrush (Instituti i Historisë "Ali Hadri" Kosovë, 2025)
Ndonëse në shkrimet historike shpesh thuhet se Ushtria Çlirimtare e Kosovës (UÇK) u krijua për një kohë të shkurtër. Në fakt, ajo ka parahistorinë dhe historinë e vet të gjatë dhe të vështirë. Para formimit të UÇK-së, pati disa periudha të përgatitjes së terrenit politik e ushtarak nga viti 1982 deri në vitin 1993 që ishte parakusht i suksesit të saj. Tashmë është e dokumentuar se UÇK-ja është formuar dhe zhvilluar nga organizata politiko-ushtarake Lëvizja Popullore e Kosovës (LPK) dhe ka ekzistuar 7 vjet, 1994–2001. Në vijim po paraqesim 13-të periodat më karakteristike të veprimtarisë së UÇK-së me qëllim të përshkrimit dhe të studimit më të lehtë të saj.