Diplomacia e pavarësisë së Kosovës - Tahiri, Edita (Instituti i Historisë "Ali Hadri" Kosovë, 2025)
Punimi “Diplomacia e Pavarësisë së Kosovës” trajton diplomacinë e Kosovës në periudhën e okupimit të Kosovës nga Serbia 1989-1999, që ishte komponentë kyçe e lëvizjes për lirinë dhe pavarësinë e Kosovës, Lidhjes Demokratike të Kosovës (LDK). Trajton të gjitha përpjekjet diplomatike për ndërkombëtarizimin e çështjes së Kosovës me qëllim kryesor vetëdijesimin e bashkësisë ndërkombëtare për çështjen e drejtë të Kosovës dhe marrjen e përkrahjes ndërkombëtare për lirinë dhe pavarësinë e Kosovës në radhë të parë të Amerikës (SHBA-së), si dhe vendeve të Evropës dhe botës së gjerë demokratike, në bazë të së drejtës së popullit të Kosovës për vetëvendosje dhe krijimin e shtetit të Kosovës, në kontekstin e zhbërjes së ish-Jugosllavisë (SFRJ) në rrethanat ndërkombëtare. Po ashtu trajton arritjet historike të diplomacisë së Kosovës për liri dhe krijimin e shtetit të pavarur si dhe sfidat me të cilat u përballë diplomacia e Kosovës. Njëkohësisht trajton rolin e UÇK-së në çlirim dhe diplomaci. Në veçanti trajton aleancën e Kosovës me SHBA-në, të krijuar në vitin 1992 si dhe përkrahjen historike të SHBA-së për lirinë dhe pavarësinë e Kosovës dhe krijimin e shtetit të Kosovës. Ndër të tjera trajton procesion e avancimit të pozitës ndërkombëtare të çështjes së Kosovës në etapa kryesore në periudhën dhjetëvjeçare të okupimit si dhe proceset paqësore nëpër të cilat ka kaluar çështja e Kosovës deri në Konferencën e Rambujesë në vitin 1999, e cila solli lirinë, paqen dhe Pavarësinë e Kosovës, solli protektoratin e NATO-s në Kosovë, ndali luftën, ndali gjenocidin serb ndaj shqiptarëve të Kosovës, përmes intervenimit ushtarak të SHBA-së dhe NATO-s, bombardimin e Serbisë duke i mundësuar fitore historike Kosovës përballë okupatorit serb, pas një shekulli robërie.