Shtypi i diasporës shqiptare mbi situatën politike në Kosovë gjatë periudhës 1945-1999 - Keçmezi-Basha, Sabile (Instituti i Historisë "Ali Hadri" Kosovë, 2025)
Ky studim trajton rolin dhe ndikimin e shtypit të diasporës shqiptare në paraqitjen e zhvillimeve politike në Kosovë gjatë periudhës 1945-1999. Pas Luftës së Dytë Botërore, shqiptarët në mërgim u përballën me sfida të shumta, duke u përpjekur të ruajnë lidhjet kulturore dhe kombëtare me vendlindjen e tyre. Shtypi i diasporës, përmes gazetave, revistave dhe publikimeve të ndryshme, u shndërrua në një instrument kyç për informimin e opinionit ndërkombëtar mbi gjendjen politike, të drejtat e shqiptarëve dhe proceset e shtypjes në Kosovë nën regjimin jugosllav. Artikujt dhe raportimet e diasporës reflektuan jo vetëm shqetësimet politike dhe sociale, por edhe përpjekjet për ndërgjegjësim dhe mobilizim të komunitetit ndërkombëtar. Ky fenomen tregon rëndësinë e shtypit të diasporës si një mjet i fuqishëm lobimi dhe ruajtjeje të identitetit kombëtar në vitet e vështira për Kosovën.